Jose
Mari Gorrotxategi, Tolosako konfiteroa da, bere familiaren tradizioz
jaso duen lanbidea. Gaur egun jubilatua dago eta Tolosako Letxuga
kaleko 2. zenbakian dagoen Xaxu gozodendan pasatzen du denbora
luzea. Bere sendiarena zen konfiteri zaharra itxi eta 1983. urtean
Xaxu konfiteri berria ireki zuen.
Konfiteri zaharra isteko garaian, bertan zeuden makina eta lanbide
honen teknikak herriari ezagutzeko aukera eskeintzea gustatuko
litzaiokeela pentsatu zuen, eta Konfiterigintzaren Museoa ireki
zuen herrian. Tolosako konfitero honek dioenez "gure adineko
jendearen euskal kultura oso pobrea zen gazte ginenean. Barandiaranen
liburuak irakurtzen hasi nintzenean konturatu nintzen etnografiak
eta herriaren historia mantentzeak zer nolako garrantzia duen.
Horregatik konfiteri zaharreko tresnekin, zakarretara bota ordez,
museo bat egin zitekeela pentsatu nuen. Etxeko tresnak gorde
eta beste konfiterietako tresnak erosten hasi nintzen. Euskaldunei
lanbide tradizional bat ezagutzeko aukera eman nahi diet, gure
kulturaren zatia baita eta gordeta edukitzea alferrik galtzea
litzateke. Nire helburua, lokal batean lanbide bat bildu eta
jendeari erakustea zen, tresna eta teknika guzti hauek biltegi
batean edukitzea, alperrik galtzea litzatekelako".
Ezkogilea
nahiz eta gozogile lanak egin "Xaxu" konfiteri
museoa museo teknikoa da, XIV. mendetik, XIX. mende haserarte
gozogilearen lan teknikak jasotzen baitira. Gozogileak lantzen
zituen produktuak eta hauek prestatzeko tekniken garapena islatzen
da museo honetan. Kafea, txokolatea, karameloa, helatua, batidoa
eta alkoholaren destilazio teknikak ikus daitezke besteak beste,
eta mekanismoa iritsi arte izan zuten garapena.
Azukrea da poduktu hauen prestakuntzan osagai garrantzitsu bat
baina XIV. mendean ez zegoen azukrerik Euskal Herrian. Jose Mari
Gorrotxategiren hitzetan, "azukrea apoteketan medikamentu
moduan saltzen zen eta gozogintzan eztia erabiltzen zen gozatzeko.
Horregatik XVII. menderarte, ez zen gozogilearen lanbidea ezagutzen;
ezkogilea zen batez ere, produktu garrantzitsuena argizaria baitzen".
XVII.
mendetik aurrera, atzerritik ekartzen zuten azukrea erabiltzen
hasi ziren. Azukrearen erabilpenak argizariaren produkzioa baztertu
egin zuen eta gozogintzan oinarritu zen artisauaren lana. Merkataritza
indartzeak eta elektrizitatearen erabilpenak, eragin zuzena izan
zuen lanbide honetan eta zeharo aldatu zen konfiteroaren lana.
Mekanizazioa nagusitu zen eta produktu batzu kanpotik ekartzen
hasi ziren, adibidez txokolatea edo kafea. Bestalde, industri
handien sorrerak hankaz gora jarri zuen. txokolateroaren artisau
produkzioa eta konfiteroaren lana mugatuz joan zen.
Gaur egungo konfiteroa Jose Mari Gorrotxategiren
ustetan, gozogilearen lana zeharo mugatua dago gero eta merkatu
txikiagoa baitu. Industri handiek merkatuaren zati handi bat
kendu diote herri konfiteroari. "Gure konfiteri zaharrean
ez zegoen ia makinarik eta dena eskuz egiten zen. Gaur egun ez
dago artisau moduan eskuz eginiko lana; desagertzen ari da. Pasteleritzak
lan artisau moduan jarraitzen du baina produktu bakarra da."
"Xaxu" konfiteri
museoaren etorkizuneko erronkak Jose Mari Gorrotxategik
lanbidearen garapen osoa jasoko lukeen museo bat egitea nahiko
luke eta ez XIV. mendetik mekanismoa iritsi arte soilik. "Lanbidea
bere osotasunean jasoko lukeen museo bat litzake egokiena , eta
bertan erakusketa aldakorrak antolatu, produktu ezberdinen produkzioa
azaltzeko. Museo hau Euskal Herrian egotea gustatuko litzaidake
euskaldunek lanbide hau ezagutzeko aukera izan dezaten".
"Gozogilearen lanbidearen historia osoa jasotzen duen museorik
ez da oraindik ireki inon; bada txokolotoaren historia edo mazapanaren
historia jasotzen duten museoak baina ez lanbidea osoki jasotzen
duenik". Ainara Iraeta Usabiaga, kazetaria
Argazkiak: Ainara Iraeta |