Aspaldiko
lanbidea da artzaintza, Euskal Herrian duela 5.000 urte jada existitzen
zena. Bizimodu berritzaile honi esker, Pirinioen mendebaldean
bizi ziren gizakiak abereak etxekotzen hasi ziren, eta, horrela,
maiztasun handiagoarekin elika zitezkeen abereen proteinarekin.
Baina hobekuntza ez zen elikaduraren arloan bakarrik eman, izan
ere, haragiaz gain, esnea, artilea, zurda, larrua, etab. ere eskuratzen
zituzten belarjaleengandik.
Artzaintzaren antzinakotasunaz jabetzeko,
gure egunotan oraindik ere indarrean dirauten hainbat ezaugarri
aipa genitzake:
- Gaur egungo kortak eta geltoki
megalitikoak bat datoz topografikoki.
- Ardiak bereizteko, okre naturalekin
markatzeko sistema erabili izan da duela gutxira arte, belarrietan
seinale desberdinetako kodeak erabiliz.
- XX. mende erdira arte, ahoan kirten
horizontal bat duten "kaiku" izeneko egurrezko ontziak erabili
izan dira ia Euskal Herri osoan eta Nafarroako zona hezean.
Ardiak, behiak eta ahuntzak jezteko erabili izan dira, eta baita
likidoak (esnea, gazura, ura) berotu eta irakiten jartzeko ere,
barruan "esnearria", "kaikuarria", "txukunarria" edo "burdinarria"
izeneko harri goriak sartuz.
- Duela gutxira arte, otsoenak,
usategiak eta beste harrapagailu mota zahar batzuk erabili izan
dira.
- XX. mendeko lehen herenera arte,
debekatuta zegoen mendi komunaletako artzainen etxoletan teilak
erabiltzea, teila jabetzaren ikurra zela-eta.
- Artzainek bakarrik erabil ditzaketen
"saroi", "korta nagusi" edo "korta txikie" izeneko lursail handiak
-borobilak gehienetan- daude gure mendietan. Zirkulu hauek inguratzen
mugarri batzuk izaten dira, eta, erdian, "autstarri" edo "artamugarria"
izeneko harri bat.
- Artzain batzuek antzinako teknikak
erabiltzen dituzte korten inguruan batik bat gauez ibiltzen
diren azienda larriak soinuarekin uxatzeko, hala nola zumbadera
eta karrakak.
- Medikuntza eta albaitaritza popularreko
hainbat teknika erabili izan dituzte artzainek, zenbaitetan
farmakopea tradizional minero botanikoarekin eta ohitura magiko
erlijiosoekin lotuak.
Euskal Herrian, artzaintza estensiboa
gune menditsuetan eta hauen inguruetan eman izan da batik bat,
eta artaldeak zaintzen aritzen diren artzainak mendizerretan dauden
txaboletan bizi dira maiatzaren hasieratik
azaroaren erdialdera bitartean. Pirinio aldeko artzainek, hala
ere, askoz ere denbora gutxiago ematen dute mendian; hain zuzen
ere iraila bukaera arte, "Sanmiguelada" deritzonera arte. Leku
batean zein bestean, ardi, behi eta zaldiak larre naturaletan
zehar ibiltzen dira. Ahuntzen artzaintza, aldiz, ez dago hain
zabalduta. Bestetik, korta batzuetan txerririk ere ibiltzen da,
pagatxak eta gaztak egiteko orduan sobratutakoak jaten.
Ardiei dagokienez, arraza batzuk
daude: latxa, karranzana eta eusko-biarnotarra; hauek eskualde
atlantikoan daude batez ere, eta hauen esnea da gehien aprobetxatzen
dena. Beste ardi arraza bat Nafarroakoa genuke, haragitarako erabiltzen
dena, eta Nafarroan zehar aurki daitekeena, Pirinioetako iparrekialdeko
bailaretatik hasi eta Erriberara arte, Nafarroa Erdialdea eta
Lizarra aldeak hartuz.
Artzaintzarako
gune nagusiak hauek ditugu: Aralar, Andia, Urbasa, Entzia, Altzania,
Zaraia, Salvada, Gorbeia, Karrantza, Aldudes, Iteko Oihana, Irati,
Larraña, Santa Garazi, Orhy, Larrañe, eta Barde
Errealen eskualdea; hauek guztiak 500 eta 2.300 m inguruen artean
daude. Lurralde hauetako asko erabilera komunalekoak dira, eta
pixkanaka eguneratzen doazen ordenantza zaharrak aplikatzen dira.
Euskal Herrian hainbat artzaintza
mota dauzkagu: Pirinioetako bailaretatik Bardeetara eta alderantzizko
bidea egiten duten transhumanteak, isuri kantauriar-mediterraneoa
eta inguruko mendizerrak mugatzen dituzten mendietako larreen
arteko transhumantzia laburrak, gipuzkoar eta bizkaitar kostaldean
mendiaren oinean izaten diren negu parteko larreetakoak, eta,
azkenik, kostaldeko larreetakoak. Badira urte osoa artaldearekin
baserrian ematen duten artzainak ere, beren larreetan edota herriari
alokatutakoetan ibiltzen direnak, udaberri aldean jeitzi, gazta
egin edo esnea saltzen dutela. Nafarroa eta Araba erdialdeko eta
gune meridionaleko artzain batzuek trasterminantzia egiten dute,
termino batzuetako larre eta uztondoak aprobetxatuz.
Uda partean kortan bizi ohi da artzaina.
Kortaren inguruan, "eskorta", "jeiztoki" edo "muidera" izeneko
etxolak, eta borda edo "artegia" izeneko eraikinak izaten dira,
eta, batzuetan, baita baratza eta oilategia ere. Etxolei "txabola",
"etxola" edo "olha" deitzen zaie, eta itxura desberdinak izaten
dituzte. Horren arabera, hainbat etxola mota bereiz litezke: Gorbeiakoa,
Aralar-Aitzgorri eta Urbasa-Andiakoa, eta Pirinioetakoa. Mendietan
isolatuta egoten diren eraikin hauetako marko, leiho eta zirrikituetan
erramu bedeinkatuaz egindako gurutzeak ikus litezke, edo, beste
batzuetan, elorri zuriz nahiz eguzki lorez egindakoak, eta baita
tximista eta begizkoak uxatzeko irudi erlijiosoak ere.
Artaldearekin
hobeto moldatu ahal izateko, artzainak makila eraman ohi du beti
berekin, eta ardiak bildu, gidatu eta babesteko zakur bat edo
beste ere izaten du alboan.
Artzainek, Neolitikoaz geroztik,
"artaldebide", "ardibide" edo "altzubide" izeneko bidexka markatuetan
zehar eraman izan dituzte ardiak menditik bailarara, eta bailaratik
mendira. Gaur egun, ostera, kamioietan egiten dituzte lekualdaketa
hauek, bai erosotasunagatik, bai ibilbideak zenbaitetan errepide
bihurtu direlako.
Esnea oso erraz galtzen da berez,
eta denbora luzean mantentzeko sistema on bat gazta da, Aurrehistorian
ere egiten zena.
Hain zuzen ere "gazta", "gaztaia"
edo "gasna" da artzainak bere ardien esnearekin egiten duen produkturik
garrantzitsuenetarikoa, nahiz eta jezteko garaian, ardiak mendietako
larreetara igo baino lehen, "mamia", "gatzatua" edo "gaztanbera"
ere egiten duen esne oso egosiarekin.
Jatorrizko deitura daukaten ardi
gazta mota batzuk daude: Idiazabal gazta ketua eta ez ketua, Aralar,
Altzania, Izarraitz, Ernio eta Zaraia mendietan ardi latxen esnearekin
egina, eta Andia, Urbasa, Entzia eta Gorbeako aldaerak.
Nafarroa hezean, bestetik, Baztan,
Ultzama eta Basaburuakoa daude, eta Iparraldean Iratikoa, Biarnoko
deiturari atxikita dagoena.
Erronkariko
etxe gutxi batzuetan, bailara horretako ardi esnearekin, Pirinioetako
gazta ezaguna egiten da.
Behi esnearekin ere egiten da gaztarik,
eta, gutxi batzuk ahuntzaren esnearekin ere bai.
Azken urteotan hainbeste jaitsi da
ardi latxaren artilea eta larruaren prezioa,
ezen artzainek zenbaitetan gai hauek erre ere egin izan dituztela,
salneurriarekin ez zutelako paketatze eta garraio gastuak estaltzeko
nahikoa eskuratzen.
Hogeita bost urte hauetan artzaintzan
eman diren eraldaketak iraultzaileak direla esan liteke, epe horretan
aurreko bi mila urteetan baino aldaketa gehiago izan dira-eta.
Gaur egun ez da harritzekoa etxoletan ur korrontea, komunak, sukalde
ekonomikoak edo gasezkoak, hozkailuak, argi indarra eta energia
elektronikoa aurkitzea, plaka fotovoltaiko, telefono, eta irrati
eta telebistako hargailuen bidez. Era berean, ibilgailu motordunentzat
prestatutako bideak, automatikoki jezteko parkeak, gaztategi klimatizatuak,
pederoen aurkako bainuak eta hazteriaren aurkako dutxak ere ikus
daitezke.
Fermin Leizaola, etnografoa-Aranzadi
Zientzia Elkartea
Argazkiak: Fermín Leizaola,
Eusko Ikaskuntzako Zainak 14-"Comunidades de Montaña"
liburuan argitaratuak eta José María Hualde, Javier
Pagola eta Paloma Torreren "Quesos de Navarra" liburutik |