GIPUZKOAKO FORU ALDUNDIA, Landa Ingurunearen Garapenerako Departamentua
Itzultzailea: GIPUZKOAKO FORU ALDUNDIA
Versión original en español
Sagardogintzan erabili behar diren sagar barietateak zehazteko, kontsumitzaileek zer sagardo mota eskatzen duten jakin behar da, eta horretan sakondu.
Urriko
lehen hamabostaldian heltzen diren barietateak |
|
TXALAKA | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Bitartekoa | |
EKOIZPENA: Handia. Urtero ekoizten da | |
KALIBREA: 65/80 mm. (151 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza/Mingotsa | |
MOKO | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Goiztiar/bitartekoa | |
EKOIZPENA: Ertaina. Urtero ekoizten da | |
KALIBREA: 55/70 mm. (78 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza |
Gaurko egunean sagardogintzan erabiltzen diren teknikei esker –hozte sistema, altzairu herdoilgaitz, prentsa berri, eta abar–, eta sagardoaz gehiago dakigunari esker, gaur egun lehen baino sagardo orekatuagoak lortzen dira, azidotasun finko, polifenol eta abarri dagokienez.
Dena dela, sagardoaren kalitaterako, sagarra da aldagai nagusia, zalantzarik gabe.
Urriko
bigarren hamabostaldian heltzen diren barietateak |
|
GEZA MIÑA | |
INDARRA: Ertaina | |
LORAKETA: Ertaina | |
EKOIZPENA: Handia. Urtero ekoizten da | |
KALIBREA: 70/85 mm. (161 gramo) | |
ZAPOREA: Mingotsa | |
GOIKOETXEA | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Bitartekoa | |
EKOIZPENA: Handia. Bi urtean behin | |
KALIBREA: 70/85 mm. (137 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza/Mingotsa | |
URTEBI HAUNDIA | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Goiztiarra/ Bitartekoa | |
EKOIZPENA: Handia. Urtero ekoizten da | |
KALIBREA: 75/90 mm. (208 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza | |
MOZOLOA | |
INDARRA: Ertaina | |
LORAKETA: Bitartekoa | |
EKOIZPENA: Bi urtean behin. Azkar ekoizten da | |
KALIBREA: 75/90 mm | |
ZAPOREA: Mingotsa | |
UGARTE | |
INDARRA: Ertaina | |
LORAKETA: Ertaina/Berantiarra | |
EKOIZPENA: Ertaina/Bi urtean behin | |
KALIBREA: 70/85 mm (103 gramo) | |
ZAPOREA: Mingotsa |
Ekoiztu beharreko barietateak hautatzeko garaian, tartean diren bi sektoreen interesak hartzen dira kontuan: ekoizlearenak eta sagardogilearenak. Horretarako, lehenbizi hautaketa agronomikoa aztertu behar da, eta hurrena hautaketa enologikoa.
Hautaketa agronomikoa:
Honelako sagar barietateak komeni dira:
. Emankorrak
. Ematen laster hasten direnak
. Ahal dela urtero ematen dutenak
. Sagardoa egiteko garaian helduko direnak
. Heldu arte arbolan egongo direnak, lurrera erori gabe
. Izurriteek eta gaitzek jotzen zailak direnak
. Berandu loratzen direnak, izotzak harrapatu gabe
. Aldi berean loratzen direnak, polinizazioa ondo gertatzeko.
Azaroko
lehen hamabostaldian heltzen diren barietateak |
|
URTEBI TXIKIA | |
INDARRA: Garapen eskaseko zuhaitza | |
LORAKETA: Berantiarra | |
EKOIZPENA: Handia/Bi urtean behin | |
KALIBREA: 60/80 mm. (120 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza/Mingotsa | |
URDIN | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Berantiarra | |
EKOIZPENA: Handia. Bi urtean behin | |
KALIBREA: 55/70 mm. (98 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza/Mingotsa |
Hautaketa enologikoa:
Honelako sagar barietateak komeni dira:
. Azukreak dituztenak (glukosa, fruktosa, sakarosa), muztioaren dentsitatea 1045-1050 gr/l dela, 5,5–6 gradu alkoholeko sagardoak lortzeko.
. Azidoak dituztenak; hala nola, azido malikoa eta abar. Muztioaren guztizko azidotasunean 100 milibaliokideren mailako zifretara iritsi behar litzateke.
. Konposatu fenolikoak dituztenak (polifenolak, taninoak). Muztioaren tanino edukiak (polifenolak) 2 gr/l inguruko zifretara iritsi behar luke.
Abenduko
lehen hamabostaldian heltzen diren barietateak |
|
ERREZILA | |
INDARRA: Garapen handiko zuhaitza | |
LORAKETA: Berantiarra | |
EKOIZPENA: Ertaina | |
KALIBREA: 60/75 mm. (112 gramo) | |
ZAPOREA: Garratza/Mingotsa |
Aurreko Aleetan |