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Josemari VELEZ DE MENDIZABAL AZKARRAGA
Hamaika ogi mota desberdin eskaintzen zaizkigu egun okindegietan. Areago, ogiak toki zabalagoa irabazi du bere komertzializazioari dagokienez, eta zenbait barietate delicatessen dendetaraino heldu dira.
Izan zen garaia, ez hain urruti, ogia baserrietako beste produktu arrunt bat zela. Baserrietatik astoek garraiatzen zuten kaleraino produktua, ortuari eta arrautzekin batera. Gehienetan etxeko kontsumorako bakarrik prestatzen zen ogia baserriko labean bertan egosten zen, oinarrian gaur egun ere jarraitzen den sistemarekin.
Artziniegako Etnografia Museoak ogia lehengo erara nola lortzen zuten erakusten die bisitariei lantzean behin. Bideo honetan erakusketa horietako bat azaltzen da.
Son multitud las variedades de pan que se nos ofrecen hoy en día en las panaderías. Es más, el pan ha ganado espacios en cuanto a su comercialización y determinadas variedades han llegado a los establecimientos de delicatessen.
Hubo una época, no tan lejana, en que el pan era otro producto corriente del caserío. Desde éste era acarreado en burro hasta la calle, junto a hortalizas y huevos. Un pan, la mayoría de las veces para consumo propio, cocido en el horno del caserío, siguiendo un sistema que básicamente es el mismo de hoy en día.
El Museo de Etnografía de Artziniega hace a sus visitantes demostraciones periódicas de cómo se conseguía el pan, no hace tanto tiempo. Este vídeo nos trae momentos de una de esas muestras.
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