Sarrera | |
Artisauak | |
Produktuak | |
Txokolatea | |
Boladuak | |
Pastelak | |
Prezioak |
TXOKOLATEA
Adarragatarrek gozoki preziatu hau ekoizteko 1946. urtean erosi zuten ekipoak, honako elementu hauek zeuzkan:
Txokolatea egiteko, pauso hauek jarraitu behar dira. Lehenik eta behin, kakao alea txigortu eta birrindu egin behar da, eta ondoren azala kentzen zaio. Ale hori beroaren bidez ehotzen da, urtu eta orea sor dezan. Beste alde batetik, azukrea ehotu behar da, eta oratzeko makinara pasa, kakoarekin nahasteko. Handik fintzeko makinara eramaten da nahasketa, batu eta homogeneizatzeko. Gainera, kakao aleari hortxe kentzen zaio berez izaten duen azidotasuna ere.
Gero, berriz ere oratzeko makinan sartzen da, bigarren aldiz nahasteko. Ondoren, gau osoa beratzen uzten da.
Biharamunean, berriz ere oratzeko makinan sartzen da. Artisauaren esanetan, fase honetan txokolateak epeldu egin behar du. Maskorrik izanez gero -goian aipatu dugun tresna-, une honetan jarri beharko da martxan. Bukatzeko, txokolatea pisatu, eta moldeetan sartzen da, non, hozten denean, tableta edo bonboien forma hartuko baituen.
Euskonewsen parte hartu nahi duzu? Bidali hurrengo elkarrizketetarako galderak!
Arbaso Elkarteak Eusko Ikaskuntzari 2005eko Artetsu sarietako bat eman dio Euskonewseko Artisautza atalarengatik
Astekari elektronikoari Merezimenduzko Saria