Miguel Urroz
MIGUEL URROZ
Koilaragilea
2003 / 02-28 / 03-07
Egilea: Antxon Aguirre Sorondo
 Sarrera
 Artisaua
 Produktuak
 Bibliografia
 Prezioak


SARRERA

Lana mendian egiten zuten guztiek (artzainek, ikazkinek, zerrariek, almadiazainek, etab.), laban soil batez bakarrik baliatuz, tresna desberdin ugari egiten zituzten, bai beren eguneroko bizitzarako (platerak, koilarak, sardexkak, gatzontziak...), bai lanerako (kaikuak, oporrak, abatzak, malatsak, zimitzak, etab).

Horretarako baziren hainbat arrazoi. Batetik, materiala (egurra) eskura izatea, eta, bestetik, tresna horiek buztin edo toskakoak izatea ez zela batere erosoa, lan egiten zuten bitartean hausteko arrisku handia zutelako. Eta, hirugarren arrazoi bat: tresna horiek metalikoak izango balira, garestiagoak izango lirateke (eta iraupen ekonomiatan hori oso garrantzitsua zen), eta gainera astunagoak izango lirateke alde batetik bestera ibiltzeko orduan. Horregatik guztiagatik, egurrezkoak egiten zituzten.

Aspaldian, etxeetan egurrezko koilara zen jateko erabiltzen zuten tresna bakarra. Familiako kide bakoitzak berea izaten zuen, eta horrekin jaten zuen, mahaiaren erdian ipintzen zen lapikoan sartuz. Labana aitak bakarrik erabiltzen zuen.

Bazen kirten zabaleko koilara berezi bat, J. M. Barandiaranen esanetan Nafarroako Erriberan "cuchara pastora" deitzen ziotena. Kontua da zati zabal horrek ogi mamiak jateko balio zuela. Hain zuzen ere zati horixe zen artzainek, aisialdi garaian, labanaren puntaz apaintzen zutena.

Piezak lantzen
Piezak lantzen

Pirinioetako jendea aritzen zen negu partean koilarak egiten, egurra "tajoian" sostengatu eta "legra", zeioa eta aizkora erabiliz. Barandiaranek zioenez, artisau batzuek eguneko hamabi dozena ere egiten zituzten, ondoren merkatuetan saltzeko.

Euskal etnografia museoetan oraindik ere ikusgai daude ezpel zurez egindako koilara ederrak. Horietako askok, gainera, labanaren puntaz egindako lore, izar, izen zein datak dauzkate kirtenetan.

Juan Garmendia Larrañagaren obra osoen V. liburukian (Haranburu argitaratzailea. Donostia. 504. or.), 1891n Isaban (Nafarroa) jaio zen Martina Lasa Anaut andrearen kopla eder batzuk agertzen dira. Honela diote:

Euskal Herriko abeltzaintza eta artzantzari buruz inoiz argitaratu den obrarik onenean (Ganadería y Pastoreo en el País Vasco. Etniker taldeak. Bilbo), aipaturiko emakume beraren honako ahapaldi hauek ere azaltzen dira:

Martinak azaldu bezala egiten eta saltzen ziren, hortaz.

Orain bertan, honako atsotitz gaztelar hau datorkit burura:

Dena den, amaitu baino lehen esan beharra daukagu artisau hauek ez zituztela koilarak bakarrik egiten (nahiz eta koilarak izan gehien eskatzen zizkieten tresnak, eta ematen zitzaien izena ere "koilaragile" izan); izan ere, sukaldean zein lanean erabiltzeko bestelako tresnak ere egiten zituzten.

Gaur egun "koilaragile" gutxi gelditzen zaizkigu. Baina, gaurkoan, oraindik ere lan honetan diharduen bat aurkeztuko dizuegu, Miguel Urroz Arrastio alegia. Gizon honek mendian lanean eman zuen bere gaztaro guztia.

 Galeria
Bilatu Euskonewsen