Sarrera | |
Artisaua | |
Historia | |
Prozesua | |
Prezioak |
PROZESUA
ABARKAGINTZA PROZESUA
Argazkiaren oina eta egilea |
Larrua ohol baten gainean ipini, eta bertan moztu beharrekoa marrazten du.
Gaur egun hur koloreko ardi larru koipeztatua erabiltzen da, edo bestela zekorraren larru ondua. Begetalki, taninoz, ondutako materiala erabiltzen du. Oraindik ere "oinka" saltzen da (31,7 cm2.).
Lehen, ondu gabeko larruarekin egiten ziren, ilearekin edo gabe. Gogortu eta zurrun gera ez zitezen, eta garai lehorretan oinean minik egin ez zezaten, busti egiten ziren, edo zaku busti batean sartu, edo barruan belar freskoa sartu, edo ukuiluan uzten ziren, leku horretan beti egoten zelako hezetasuna. Ez zen sutondoan uztea komeni, larrua gogortu egiten zelako
Artisaua, josteko prestatzen. |
Marraza batekin, larrua mozten du.
Mailu eta marraza batekin (berak L formakoa erabiltzen du: alderik luzeena
kirten modura eta motza, puntan amaitzen dena, ezten bezala) zulo txiki
batzuk egiten ditu piezaren perimetro guztian zehar. Hain zuzen ere zulotxo
horietatik pasako da gero larruzko lokarria. Zuloen kopuruak bikoitia izan
behar du beti.
Ondoren, punta josten du.
Abarka josten. |
Gero buelta ematen dio puntari, josturak barrualdean geratzeko.
Abarkari buelta ematen, jostura
barrualdean geratzeko. |
Begiak egiten dizkio; hau da, abarkaren aurrealdean simetrikoki ipintzen diren larru beltzeko bi zatitxo.
Abarka, josita eta jostura barrualdean
duela. |
Bere aitonak esaten zuenez, jaiegunetan erabiltzeko abarkei bakarrik ipini behar zitzaizkien begiak, ez ordea egunerokoei.
Goialdean zintak edo uhalak ipintzen dizkio.
Hara nola egiten dituen zinta hauek. Larruzko biribil bat egin, eta ohol
batean laban bat sartzen da. Ondoren, larruaren punta atera eta indarrez
tira eginez labana zinta bat egiten hasten da, laranja bat zuritzean bezala.
Oso modu garbi, azkar eta zehatza da.
Abarkaren ertzean zazpi lazo ipintzen ditu: hiru oinaren alde bakoitzean eta bat aurrealdean, erdian, besteekiko ezberdina. Lokarriak pasatzeko dira.
Abarka, fase ezberdinetan. |
Berak egindako artile beltzeko lokarri edo traiak ipintzen ditu. Horretarako, artilea garbitu ostean, kardatu egiten du, eta ondoren, txaratila edo maratilaren bidez, haria ateratzen du. Hari luzeak ateratzen ditu, eta ondoren hari berriak eransten dizkie txaratilari eraginez. Horrela behin eta berriro, hariari nahi bezalako lodiera eman arte. Normalean 3 m inguruko luzerako soka egiten du.
Lokarriak egiteko artilea. |
Abarka pare bat egiteko, bi ordu eta erdi inguru behar izaten ditu artisauak.
Gaur egun dantzariek eta jai egun berezietan (Santa Agedan, Eguberrietan, Euskal Jaietan, etab.) baserritarrez janzten direnek erabiltzen dituzte.
Inoiz jaso duen enkargurik handiena, 47 abarka egin behar izan zituenekoa izan zen, eta egin duen abarkarik handiena Euskal Festa baterako egin zuena da, 1,5 metrokoa.